logoCsepel új néptánc együttesét Hudákné Farkas Sára etnográfusi végzettséggel is rendelkező táncpedagógus alapította 2012-ben azzal a céllal, hogy egy közintézményektől független, a családok minden tagját megszólító, a népi kultúra iránt elkötelezett közösség jöjjön létre a hagyományokkal nem rendelkező kerületben. A gyermekek táncos nevelése és a kezdő felnőttek oktatása újszerű szemléletben, korszerű táncpedagógiai módszerekkel történik, nagy hangsúlyt fektetve a mozgáskészség, -képesség, a testtudat és a kreativitás fejlesztésére.

Az együttes 2012 őszétől négy tanéven keresztül a volt Csepel Művek területén működött. 2016-2018 között a Tamariska Háznak keresztelt volt élelmiszerüzletben hoztunk létre egy közösségi házat. 2018 szeptemberétől a Csepeli Munkásotthon próbatermében dolgozunk.

A NÉVADÁSRÓL

Nevünket Csepel egyik jelentős természetvédelmi területétől, a Tamariska-dombtól kölcsönöztük, amelynek meghatározó, de nem őshonos cserjéje a közönséges tamariska. A tamariska rövid időn belül a terület egyik meghatározó növényfaja lett- olyannyira, hogy az egész dombot róla, általa ismerjük. Így szeretnénk mi is néhány éven belül “kinőni” magunkat, és munkánkkal elérni azt, hogy minél több család a mi közvetítésünkkel ismerje meg a magyar népi kultúrát, elsősorban a népzenét és a néptáncot!

KÖZÖSSÉGI ÉLET

A rendszeres próbák mellett rendszeres élő zenés családi táncházakat, tanulmányi kirándulásokat, táborokat, intenzív tanfolyamokat szervezünk a kötetlenebb együttlét megteremtéséhez. Szeretnénk minél több jeles napi népszokást feleleveníteni és beilleszteni városi hétköznapjainkba.

FELLÉPÉSEINK

Igyekszünk minden felkérésnek eleget tenni. Tanév végén színházi körülmények között, a Csepeli Munkásotthon színpadán mutatjuk be a tanultakat koreográfiák formájában a Nyárköszöntőnek nevezett önálló műsorunkon. Népművészeti találkozókon, csoportos és szólista versenyeken egyaránt részt veszünk. 2014-től 3 évig  rendszeres fellépői voltunk a Gyerek Szigetnek, emellett meghívást kaptunk már a MÜPÁ-ba (A népzene napja), a Nemzeti Színházba (Pünkösdi, Farsangi Kölyökklub) és az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár rendezvényére is.

A szerepléseinkhez eredeti viseleteket illetve autentikus jelmezt biztosítunk táncosainknak, így az nem jelent külön anyagi terhet a családoknak.

SIKEREINK

XXIII. Méta Fesztivál 2019. III. helyezés

Szilas Gyermekszólótánc Verseny 2019. különdíjak: Berencsi György, Petik Balázs

Szilas Gyermekszólótánc Verseny 2016. különdíj: Petik Balázs

Dunán innen, Tiszán túl 2016. Pest megyei forduló: I. helyezés

XIX. MÉTA Fesztivál 2015. II. helyezés

Fergeteges Szólótánc verseny 2015. Ezüst és Bronz minősítés

Dunán innen, Tiszán túl 2015. Pest megyei forduló: Pedagógiai különdíj

Dunán innen, Tiszán túl 2014. Pest megyei forduló: I. helyezés, Országos döntő: III. helyezés

Szilas Gyermekszólótánc Verseny 2014. Aranykeszkenős táncosok: Hudák Dóra, Magyar Anna

AZ EGYÜTTESVEZETŐRŐL

Hatéves korom óta meghatározó része az életemnek a néptánc. Olyannyira, hogy több különböző cél után végül ez lett a hivatásom. Gyermek- és ifjúkoromban amatőr együttesekben táncoltam, a nyári szünetekben pedig különböző táborokban igyekeztem további ismereteket szerezni. A gimnázium után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarára, néprajz szakra jelentkeztem. Ekkor még szövegfolkloristaként képzeltem el a jövőmet.

Az egyetemi tanulmányaim végeztével azonban a Magyar Táncművészeti Főiskola osztatlan néptáncpedagógus képzésén kötöttem ki. Második diplomámat 2008-ban szereztem meg. Ezzel egyidejűleg már táncoktatóként, együttesvezetőként tevékenykedtem. 2005-ben létrehoztam Csepelen a Cseperedők Óvodás Néptánccsoportot, s mellette több óvodában is tanítottam a kerületben és azon kívül is. Ebben az időszakban a Nagy Imre Alapfokú Művészeti Iskola tanácsadója, óraadója, majd tanszakvezetője voltam, mellette a Csepel Táncegyüttes művészeti vezetője (és az alapítvány elnöke), s egy rövid ideig a békásmegyeri Kincső Néptáncegyüttes művészeti asszisztense is. Voltam óraadó tanár általános iskolában, alapítványi művészeti iskolában és gimnáziumban is.

2008-ban csoportom a továbbképzős évfolyamok országos tanulmányi versenyén II. helyezést ért el 29 induló osztály között.

2012-ben megalapítottam saját gyermekegyüttesemet, a Tamariska Táncműhelyt, amely azóta is egyre magasabb színvonalon, viszonylag stabil létszámmal működik.

Több évig tanítottam teljesen kezdő, felnőtteket, akik a gyermektanítványaim szülei közül verbuválódtak.

2015-2018. között a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban tanítottam szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyakat, ahol az utolsó tanévben munkaközösség-vezetői feladatokat is elláttam.

2007-ben az Országos Szólótáncfesztiválon különdíjban részesültem a szilicei csárdás stílusos előadásáért.

2014-ben Táncház-érmével tüntetett ki a Táncház Egyesület a gyermeknéptánc-oktatói tevékenységemért.

2015-ben a MÉTA Fesztivál gyermekkoreográfusi versenyén II. helyezést értem el.

2019-ben a MÉTA Fesztivál gyermekkoreográfusi versenyén III. helyezést értem el.

Rendszeresen tanítok több, a szakmában elismert férfi táncoktató állandó partnereként együtteseknél, továbbképzéseken, nagy rendezvényeken, belföldön és külföldön egyaránt. Néhány alkalommal pedig már önálló munkára is kaptam felkérést vendégoktatóként, -koreográfusként.

Eddig 4 tanítványom nyert felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész szakára, egy közülük ma már hivatásos táncos.

Jómagam hivatásos táncos, táncművész tehát sosem voltam. Ellenben a néptáncoktatás minden színterén, különböző korosztályokat tanítva kipróbálhattam magam. Nagy gyakorlatot szereztem különböző készségekben: a tantervek, tanmenetek megírásában, a kapcsolódó rendezvények és utazások megszervezésében, lebonyolításában, pályázatírásban, szakmai munkához szükséges anyagi források előteremtésében, színpadi jelmezek, viseletek megtervezésében, a táncosok „öltöztetésében” is.

Hudákné Farkas Sára

néptáncpedagógus, etnográfus