Felnőtt jóga

KEZDŐ HATHA JÓGA

joga160 perc

Az óra ritmusában (hűen a Hatha jóga jelentéséhez) az egyensúlyt, a harmonikus gyakorlás megvalósulását követi.
 
Az óra menete a következő:
Elcsendesedés: Ez segíti a napi események körül forgó gondolataink elengedését, megérkezést a jelen pillanatba, az órai gyakorlásra való ráhangolódást. Lényegében ez egy rövid meditáció.
Bemelegítés: Itt átmozgatjuk az egész testet, ügyelve a fokozatos terhelésre.
A bemelegítés a fizikai test átmozgatásán felül egyben egy kapcsolat felvétel saját magunkkal. Aktuális fizikai állapotunk tudatosítása.
Ászanák (testtartások) gyakorlása: A jóga kezdő gyakorlataival dolgozunk, amelyek összeállítása a csoportban jelenlévők aktuális fizikai  és mentális állapotához igazodik. Javítjuk a testtartást, az elgyengült izmokat erősítjük, a megrövidült izmokat nyújtjuk. A légzés és a mozgás összhangját gyakoroljuk. Az órán a gyakorlatok kitartása, tehát statikus végzése mellett, dinamikus gyakorlást is végzünk. Amely azt jelenti, hogy összekapcsolunk néhány jóga gyakorlatot, és légzésszinkronnal egybekötve folyamatosan végezzük el őket. Az óra utolsó részében a relaxációt előkészítő gyakorlatok következnek.
Relaxáció: Az óra vezetett relaxációval zárul, amely így teszi egésszé és teljessé a gyakorlást. A gyakorlás által kiváltott hatások itt teljesednek ki. A test ellazul, megpihen, az idegrendszer töltődik.
 
A gyakorlatok jótékony hatásai a test egészére kiterjednek. Javítják a testtartást, erősíti a vázizomzatot, erőssé és rugalmassá teszik az izmokat, növelik az ízületek mozgásterjedelmét, segítik az emésztőszervek működését (tápanyag és oxigénellátását javítja), harmonizálják az idegrendszer működést.
A jóga gyakorlatain keresztül növeljük energiaszintünket, fejlesztjük önismeretünket, így lehetőségünk van változtatni a  számunkra stresszes helyzetekhez való hozzáállásunkon.
 
A fentieken kívül a jógának még számos jótékony hatását lehetne felsorolni, de a jóga felbecsülhetetlen értékét igazán a gyakorlás útján, a saját tapasztalatinkon keresztül értjük meg.

SZERDA 19.30-20.30 között

Részvételi díj: 1300 Ft/alkalom

 

GERINCJÓGA

joga2 60 perc

A mozgásszegény életmód, a huzamosabb idejű egyoldalú testtartások, a mozgásrendszerre ártalmas hatást gyakorolnak. Ha életmódbeli változás nem történik, a fentiek következménye, hogy az izomerő egyensúly felborul (lesznek izmok amelyek túlfeszülnek, görcsössé válnak, és lesznek amelyek elgyengülnek), kialakul a helytelen testtartás, derék fájdalom jelentkezhet, és végül a folyamat a gerinc súlyosabb elváltozásait idézheti elő.

A gerinc jóga éppen e folyamat visszafordítására törekszik. Olyan mai modern mozgásrendszer, amely a jóga gyakorlatait meghatározott cél elérésében alkalmazza. Jelen esetben a testtartás javítására, oly módon, hogy a test helytelen tartását leépítve, egy új helyes tartás irányt mutat a testnek. E folyamat során az idegrendszer elsajátítja a helyes tartásmintát a gyakorlatokon keresztül, így az újonnan tanult tartás válik rögzülté.

 Azonban eredményessé mindezt a rendszeres és kitartó gyakorlás teszi!

Az óra leírása:

Alapjaiban a kezdő hatha jógaórára épül a foglalkozás.

Elcsendesedés: Ez segíti a napi események körül forgó gondolataink elengedését, megérkezést a jelen pillanatba, az órai gyakorlásra való ráhangolódást. Lényegében ez egy rövid meditáció.

Bemelegítés: a test teljes átmozgatása, fokozatos terheléssel, felkészítése az intenzívebb mozgásokra, egyben egy kapcsolat felvétel saját magunkkal. Aktuális fizikai állapotunk tudatosítása.
Különböző gyakorlatok: egy-egy jóga gyakorlat rávezető gyakorlataként a gyógytorna elemeit alkalmazzuk. Illetve az egyes jóga gyakorlatokat elemeire bontva gyakoroljuk. Javítjuk a testtartást, az elgyengült izmokat erősítjük, a megrövidült izmokat nyújtjuk.

Relaxáció: Az óra vezetett relaxációval zárul, amely így teszi egésszé és teljessé a gyakorlást. A gyakorlás által kiváltott hatások itt teljesednek ki. A test ellazul, megpihen, az idegrendszer töltődik.

Időpontok:

SZERDA 8-9 között

Részvételi díj: 1300 Ft/ alkalom
 


Palotai Tünde vagyok, RYT-500 okleveles hatha jógaoktató, alternatív mozgás és masszázsterapeuta.

Érdeklődésem középpontját mindig is az egészséges étkezés, a mozgás, az emberi kapcsolatok alkották. Szerettem volna mindezzel foglalkozni, de nem tudtam merre induljak el. Gyermekeim születése, a róluk való gondoskodás mutatta meg, merre vezet az utam. Először természetgyógyászatot tanultam, majd alternatív mozgás- és masszázsterapeuta végzettséget szereztem. E tanulmányaim alatt találkoztam először a jógával.

Négy éve tartok rendszeresen órákat.  Ezen idő alatt a csoportos órák mellett lehetőségem adódott, egyéni- és az irodai dolgozók részére összeállított jóga foglalkozások megtartására is.

A jóga mind jobb megismerése ösztönzött és ösztönöz arra, hogy a jóga útján szerzett ismereteimmel  tapasztalataimmal segítsek az óráimon résztvevőknek.  Így vetődtem el a jóga terápiás célú alkalmazásának iránya felé is. (jógaterápia, gerincterápia jógával, fasciology képzések).
Szeretném továbbadni a jóga technikáit, amelyek nekem is sokat segítenek (segítettek) az életemben. Akár fizikai, mentális, vagy a stressz oldást célzó területekről legyen szó.

Tanulmányaim: Alternatív mozgás és masszázsterapeuta (2009)

                       Okleveles Hatha Jógaoktató képzés Yoga Alliance RYT 200 (2012)

                       Gerincterápia Jógával kezdő tanfolyam (2012)

                       Jógaterapeuta tanfolyam (2013)

                       Gerincterápia jógával haladó tanfolyam (2013)

                       Gerincterápia jógával mesterképzés (2015)

                       Fasciology kurzus (2016)

                       Okleveles Hatha Jógaoktató képzés Yoga Alliance RYT 500 (2016)
 

Jóga tanulmányaimat: Purnam Jógaoktató Akadémián végeztem

                                     Tanárom: Bálint János

A gerincterápiás-, és a fasciology képzések oktatója: Bene Máté

 

 

 "Ember te vagy egyedül saját magad titka.

Ki tudná kapudat kinyitni rajtad kívül?

És ki tudna belépni – Te egyedül"

 

(Selvarajan Yesudian)

 

További információ: tpalotai@chinmaya.hu